Jakob na Harvardu

Kako si pa vi predstavljate Harvard (ki se nahaja kakih 10 minut z avtom proč od naše hiše)? No, upam, da ne boste preveč razočarani, če vam povem oz. pokažem, da je na Harvardu tako (smo se prepričali na lastne oči):

Nič kaj bleščeče, kaj?

No, tako je vsaj na postaji Harvard, ki se nahaja pod univerzo Harvard. Na univerzi je bolje. Tudi o tem sva se z Jakobom prepričala na lastne oči. In usta. Imeli so namreč kar dobro čokolado

No, dosti hecanja iz tako resne stvari, kot je Harvard. Sloviti Harvard torej vsako leto enkrat v decembru organizira eno predavanje za otroke in starše na kako poljudno temo in na zanimiv način. Letošnja tema je bila - čokolada.

Zdelo se mi je, da tega predavanja nikakor ne smem zamuditi, smo pa morali Jakoba skoraj prisliti, da je šel z mano (kako naj grem na predavanje za otroke s starši brez otroka!). Res. Ni se mu dalo. Takle mamo. Saj potem je bil kar zadovoljen. Ker je dobil par koščkov čokolade.

Torej sva 10. decembra šla na Harvard v Science center. Privoščila sva si še kavo in čaj v kavarnici na faksu, pregledala razstavljeni praračunalnik va avli - še posebej zanimivo se nama je zdelo tisto o računalniškem hrošču (bugu), ki je bil v resnici vešča - potem pa sva pri vhodu dobila vsak svoj paketek z eksperimentalnimi vzorci, Jakob pa še majico rumene barve (imeli so še rjave in bele z nekimi napisi).

​Predavanje v veliki predavalnici je bilo simpatično, vse pa se je vrtelo okrog tega, kako pridemo od kakavovega zrna do okusne tablice čokolade. Vmes so razlagali gibanje molekul v snovi, spremembo agregatnih stanj, delali eksperimente, mi pa smo preizkušali vzorčke iz kuverte. Mmm ...

Najbolj simpatičen del je bil, ko so si morali otroci obleči majice in prihajati na oder predavalnice, kjer so igrali molekule. Izkazalo se je, da barve majic niso bile izbrane kar tako, ampak so predstavljale molekule maščobe (rumene majice) in čokolade (rjave majice) ter emulgatorja, sojinega lecitina (bele z rumenim potiskom na eni in rjavim na drugi strani majice), ki oboje poveže skupaj. Jakob je vse skupaj opazoval iz udobja svojega naslanjača in ni hotel igrati molekule maščobe. Se je pa mastil s čokolado.

Na poti nazaj je očitno pozabil, da bi moral biti slabe volje, ker ne more doma sestavljati kock in je moral na Harvard, in se je celo pot na avtobusu krohotal. Tako da mu predavanja na Harvardu očitno dobro denejo. Ali pa izleti z mamo. Bo treba ponoviti. Vsaj za izlete se lahko potrudim. Za predavanja na Harvardu se bo moral pa Jakob sam. ;)


SVEŽI  PRISPEVKI
povej nam kaj še ti!
arhiv