Velika noč (in male radosti starih in novih tradicij)

Kako smo preživeli veliko noč? Prav lepo, kar me je pravzaprav presnetilo.

Tole velikonočno voščilnico smo našli v bližnjem supermarletu, hihi ...

Čeprav se vsako leto nekako trudim uravnotežiti velikonočno tradicijo (obiskovanje obredov, pospravljanje, peka potice, barvanje jajčk, kuhanje šunke, žegen ...) s samim bistvom praznika, me vedno nekako nesejo previsoka pričakovanja in je na koncu vzdušje bolj tako tako (da o stresnosti barvanja krhkih jajčk z majhnimi mulčki niti ne govorim).

In če mi je doma včasih tradicija lahko celo ovira pri tem, da bi res doživela bistvo, pa sem se letos bala, da bo odsotnost tradicije tokrat ovira, da bi v polnosti doživeli praznike. (Kot da ne bi že tolikokrat prej doživela, da se me prazniki vedno dotaknejo na najbolj presenetljiv in nepričakovan način in mimo vseh zunanjih stvari.) V tujini sem se prvič zavedela, koliko lepe velikonočne tradicije imamo pravzaprav Slovenci. In kako je mogoče vseeno lepo praznovati tudi brez vsega tega. In da je lepa tudi drugačna tradicija. Res lepi so bili obredi velikega tridnevja v cerkvi - brez poznanih velikonočnih pesmi, ampak s sodobno slavilno glasbo, brez velikonočnega žegna jedil (ki v resnici ni bistven), smo pa imeli zato bolj mirno veliko soboto. Zanimivo mi je bilo, da lahko tu kdorkoli pristopi k obredu umivanja nog na veliki četrtek - ljudje drug drugemu umivajo noge.

A v resnici nam je uspelo ohraniti presenetljivo veliko naše tradicije (npr. hrana: vse od šunke, hrena, pirhov do potice).

Nekaj smo je živeli malce drugače. Na veliki petek smo recimo z barvami za steklo barvali križe, fantje so bili presenetljivo umirjeni.

Pa barvali smo križev pot (no, ene pol postaj, preostale bomo pa drugo leto). Jakob si je sicer pri barvanju dal duška s krvjo, ki šprica naokrog kot v Gibsonovem Pasijonu. Hm ... Skoraj malo prehudo za mojo rahlo dušo. Ampak zelo fantovsko.

Malce bolj žensko pa naj bi bilo barvanje pirhov, sploh, ker sem uspela v lokalni waldorfski trgovini z igračami slučajno najti pisalo za vosek (kistka) za barvanje ukrajinskih pirhov - točno takega, kot sem ga lani po vzoru pisal za belokranjske pisanice neuspešno poskusila zimprovizirati sama. Tale pa je deloval perfektno.

Mislila sem, da bo samo zame, fantje pa naj bi se zadovoljili z voščenkami, pa se, seveda, niso. In smo packali. Rezultati so bili prav posrečeni.

Nekaj tradicije pa smo izumljali na novo. Recimo "egg hunt", ki je tukaj stalnica. Odrasli v imenu velikonočnega zajčka po vrtovih in grmovih in travnikih poskrijejo plastična jajčka, napolnjena s sladkarijami, otroci pa gredo na lov za njimi. Nekje pa jih mečejo kar iz helikopterja. In smo si rekli - če smo že tu, pa naredimo en "egg hunt" še na našem vrtu. Ne boste verjetli, fantom je bila ta nova tradicija zelo všeč. :)

Pa na veliki četrtek smo jedli nekvašen kruh z olivnim oljem in zaatarjem ("grenka zelišča"), ki ga še posebej Bine obožuje.

Za še malo več fotk, pa lahko pokukate sem: https://photos.app.goo.gl/9viBMLi1sbyMmTZf2


SVEŽI  PRISPEVKI
povej nam kaj še ti!
arhiv