Kiko

Ne, Kiko ni Japonec. Čeprav rad je riž in suši in res govori jezik, ki ga ne razumemo najbolje. Niti ni Američan, čeprav pogosto govori "No!" in "Bye bye!". Zna pa že kar nekaj slovenskih besed in živi s slovensko družino, tako da zna biti, da bo kar Slovenec.

V naši hiši smo vsi nori nanj. Je nekaj najbolj simpatičnega v celem Belmontu trenutno. Včasih počne čudne reči in si privošči marsikatero neumnost, ampak mu je nekako vse oproščeno. Vsi tekmujejo za njegovo pozornost. In čeprav ga včasih prenašajo in vlačijo naokrog kot kako stvar, je oseba. Človek. Pravzaprav mali človeček.

Star je dve leti in je v fazi preobrazbe iz male dojenčkaste bubice v pravega malega fantka. Fantka s svojo voljo in s svojimi idejami.

Zelo rad bere knjigice, včasih si kakšno na glas prebere tudi sam. V svojem jeziku, seveda, kar je še posebej prikupno. In običajno je knjiga obrnjena na glavo.

Včasih pa za branje raje poišče mamo. Prinaša ji vedno ene in iste knjige - knjigo s pesmico "The wheels on the bus go round and round ...", knjigo "Time for a hug", kjer ga je potrebno na vsaki 3. strani objeti, in v zadnjem času knjigo o vlakih z neverjetno brezveznim besedilom - ampak važno, da je vlak. Vlaki so njegova strast. (In če se že ne more peljati z vlakom, se najraje vozi s tekočimi stopnicami - 10-krat naokrog). Ko je branja konec, pogleda mamo s svojimi prikupnimi velikimi očmi in reče "Nana". Ker je to skrivna koda, vam pomena ne morem razkriti.

Zelo rad pleza, še posebej po igralih, ki niso primerna za njegovo starost. Pač sledi bratom. Mama stoji spodaj in upa, da ga bo ulovila, če pade. A ponavadi ne, ker je precej previdno bitje. Ni več takšna divja opička, kot je bil še pred pol leta. Spleza pa čisto na vsako ograjo. In plaši Američane. Za večji učinek je zadnjič z ene tudi padel na glavo.

Sicer pa opicam sam pravi "maki", kar je ena od treh njegovih angleških besed. Včasih ga na vrh igral zvlečejo njegovi bratje, potem pa spustijo po toboganu navzdol kot kako vrečo krompirja.

Ja, nima vedno enostavnega življenja, se pa vseh vrst neumnosti uči od izjemnih mentorjev, ki so mu vedno na voljo. Skoraj vedno.

​In ker se vsem njegovim neumnostim krohotajo, ima zelo dobro razvito obrazno mimiko, da vse okrog sebe zabava. Ali šarmira - po potrebi.

To mu gre zelo dobro tudi z njegovim prikupnim visokim nežnim glaskom. A ta nežni glasek lahko proizvede hudo predirljiv visoki C, kadar mu kaj ni po volji (ali kadar se recimo Peter približa njegovi železnici). In to ušesom ni prijetno, res ne.

Sem že omenila, kako močaaaan je?

Pred kratkim je odkril žepe, kar je še pripomoglo k njegovi šarmantnosti in prikupnosti. Ko se z rokami v žepih sprehaja naokrog, mimoidoče dame skoraj omedlevajo od očaranosti. Mi pa upamo, da on ne bo padel na nos.

Sam pa se tako razneži ob živalih. Razen ob psih, ki se jih boji - sploh, če ni pri mami ali tatu na hrbtu. Od tam namreč pogosto raziskuje svet. In videl ga je že en mali košček.

Pravzaprav mu je ime Niko, a ker se je pred časom sam tako prikupno poimenoval "Kiko", se ga je kar malce prijelo. Peter ga vztrajno kliče "Kiko". In ga tudi vztrajno mrcvari. Tako kot Petra mrcvari Bine ... in Bineta Jakob. In tako tudi Niko počasi postaja ... nindža (ninga, kot pravi sam)! Vsako palico, ki jo najde, pogumno vihti naokrog in včasih res pokosi vse okrog sebe.

Ampak pri večerni molitvi oz. refleksiji dneva njegovi bratje skoraj nikoli ne pozabijo povedati, da so veseli oz. hvaležni, da je Niko tako lušten. Mene pa vedno znova očara s svojim iskrenim čudenjem in navdušenjem nad kupom drobnih stvari: "Uaaaaaau!" Ali pa njegov zaskrbljeni: "O-ou!" (sploh, kadar kakšno ušpiči).

In da nas ne bi preveč vrtel okrog prsta, ga moramo včasih dati kar v kletko.

Kot vidite, ne deluje.

Pazite se ga, da ne začara tudi vas - kajti, neustavljivo očarljiv je tudi, kadar spi! ;)


SVEŽI  PRISPEVKI
povej nam kaj še ti!
arhiv