Ringelšpil 1 (december - maj)

To ni pripsevek o zabaviščnem parku ali kakem posebnem vrtiljaku, je samo pregled tega, kaj vse smo počeli in kaj vse obiskali v zadnjih mesecih. Ker vemo, da je naš čas tu omejen, živimo čim bolj na polno in skušamo izkoristiti, kar okolje ponuja. In ponuja veliko.

Toliko zanimivih stvari smo že videli in doživeli, a se mi zdi, da smo že sami skoraj pozabili na vse to, pa bi se bilo lepo nekoč spominjati. Vsako doživetje bi si verjetno zaslužilo svojo objavo, ampak bolje nekaj malega kot nič. Povabljeni torej na naš hitro vrteči se, utrupajoči, kričeče barviti ringeešpil zadnjih mesecev.

Ko sem začela nizati dogodke, sem ugotovila, da jih je toliko, da jih moram razdeliti v dve objavi.

PS: Vsaki posamezni fotki sledi še povezava na galerijo z več fotkami (FOTKE).

Drsanje in snežni večer v Cambridgeu

FOTKE

Nejčev službeni kolega nas je povabil v svoje stanovanje v 18. nadstropju stolpnice v središču Cambridgea s čudovitim razgledom, skupaj naj bi potem šli na drsanje. Z Nejcem nisva imela prav dolgo živcev za zadrževanje z našimi mulci v njegovem fino opremljenem stanovanju, kjer živi z ženo in 16-letno hčerko, njim pa se ni več dalo na drsanje, pa smo šli sami. Fantje so pokazali neverjetno voljo, čeprav so se večino časa oklepali ograje kot pijanec plota.

Izdelovanje laserskih mečev in predbožični Boston

FOTKE

Ker nimamo doma delavnice, kot bi si jo fantje želeli, smo se odpravili v delavnico, ki je namenjena prav temu - da otroci, mladi in odrasli iz soseske lahko uresničijo svoje ideje. Ker so imeli ravno delavnico izdelovanja laserskih mečev, so si fantje skupaj izdelali enega. Pa še malo žagali in šraufali. Z obvezno zaščitno opremo, seveda, kot se za ZDA spodobi! ;)

Potem pa smo skočili še v Boston pogledat lučke in predbožični utrip.

Prvo srečanje z oceanom - ledeni Nantucket

FOTKE

Prvo srečanje z oceanom v Bostonu smo si verjetno malo drugače predstavljali, predvsem ne tako ledeno mrzlo. Kljub lepemu sončnemu dnevu je z morja brila taka ledeno mrzla burja, da zunaj nismo zdržali več kot 10 minut. Še telefon mi je tako zamrznil, da so fotke na pol črne. :)

Pobožična vroča čokloada na posestvu Eleanor Cabot Bradley

FOTKE

Med pregledom sporeda dogodkov mi je v oči padlo povabilo na vročo čoloado in spuščanje vzmeti po stopnicah stareg dvorca v bližini. In smo šli, čeprav si nismo znali čisto predstavljati, kako naj bi to izgledalo. Bili smo praktično edini obiskovalci in zelo dobrodošli. Dvorec je bil za eno urico naš. Očarljivo. Kot potovanje v viktorijansko preteklost. Ampak že v domači hiši ni nič varno pred fanti, kaj šele tukaj, zato smo se vseeno kar hitro pobrali ...

Hatch - ljubezen na prvi obisk​

FOTKE

Hatch je še en zanimiv kraj za vse ustvarjalce, kamor lahko prideš uresničit svoje ideje. In ker imajo veliko zbirko Lego Mindstorms robotkov, so se naši fantje v ta kraj zaljubili na prvi obisk. In zdaj Jakob in Bine vsak vikend Nejcu težita, ali lahko grejo spet v Hatch.

Otroški muzej v Providencu, RI

FOTKE

Prvič smo pokukali izven meja Massachusettsa - šli smo v glavno mesto sosednje zvezne države Rhode Island v otroški muzej (ki ni muzej, ampak velikanska igralnica).

Museum of Fine arts Boston

FOTKE

Ker je bil tisti dan obisk brezplačen, smo se malo načakali v vrsti zunaj, ampak v notranjosti je bilo dosti zanimivega in dosti nenavadnega, da se je splačalo in da se bomo morali še vrniti.

Sprehod okrog Walden ponda in ribolov na ledu

FOTKE

Zima je vse okoliške vode spravila v leden oklep. In čeprav so nekatere mimoidoče gospe gubale čelo, ko smo starejše otroke spustili na ledeno jezero, so nam lokalni ribiči zatrdili, da se nimamo česa bati, če hodimo tam, kjer oni lovijo. Led je bil debel vsaj kakih 15 cm in po celem jezeru so se sprehajali ljudje. In tako so naši fantje odkrili ribiče na ledu, ki so jih naučili, kako se izvrta luknjo v led. Z Nikcem sva vseeno raje ostala bolj pri bregu.

Bine in mama na predavanju o pekinški operi v knjižnici

FOTKE

Jp, tudi na take reči hodimo. Poslušanje posnetkov priporočam samo najbolj pogumnim.

Isabela Stewart Gardner Museum

FOTKE

Očarljiv muzej zanimive ameriške gospe, ki je pred 100 leti v Bostonu postavila beneško palačo in v njej razstavila svojo impresivno zbirko umetnin z vsega sveta. Nas pa je predvsem očaral njen vrt, ki je tudi v bostonski zimi prinašal upanje, da bo nekoč spet pomlad ...

Hiša metuljev

FOTKE

Z igralno skupino I to I smo se odpravili na izlet v hišo metuljev in ker se mi je to križalo s časom, ko bi morala v šoli pobrati starejša dva fanta, sem se raje zmenila z učiteljicama, da ju prej vzamem iz šole in vse skupaj odpeljem na izlet v Butterfly place. Metuljčki so kar dobro preživeli tole fantovsko invazijo.

Obisk kmetije Drumlin

FOTKE

S skupino I to I smo šli z malima dvema na obisk na kmetijo Drumlin. Videli smo čebele (in slovenski čebelnjak!), lisico, koze, ovce (ste vedeli, da so originalne ovce črne barve?), hranili krave in eno celo molzli (jaz sem jo prvič v življenju, ne morem verjeti, da sem za to morala v ZDA), pujse, kokoške, na koncu pa naredili maslo s stresanjem steklenega kozarčka s smetano.

Muzej znanosti

FOTKE

Ker smo malo preveč jamrali, kako dragi so vsi ti najboljši bostonski (sploh otroški) muzeji za našo 6-člansko družino (večina stvari pride preko 100 USD za vse skupaj), smo nekega dne po pošti dobili lepo presenečenje - letno karto za bostonski muzej znanosti. Kot dobrodošlico nam jo je poslal Nejčev sodelavec Rafe, ki sicer živi v Teksasu, malo pred tem pa je bil dva dni na obisku tudi pri nas v Bostonu. Eno najboljših daril! Muzej je enkraten in smo se že nekajkrat vrnili vanj. Otroci se lahko vsega dotikajo. :)

S kajakom po reki Charles

FOTKE

Z Nejcem sva začutila, da bi nama spet zelo dobro delo malce časa samo v dvoje (od decembra do maja sva bila na skupnem zmenku sama samo enkrat), zato sva se za dve uri odpravila na vožnjo s kajakom po rekli Charles, medtem ko je naša varuška Julia pazila otroke). Kakšen mir ... mir ... mir.

Festival striženja ovc na posestvo Gore

FOTKE

V bistvu nismo ujeli nobenega striženja ovc, a je bilo že brez tega dovolj dogajanja v lepem okolju bližnjega dvorca Gore, predvsem pa dovolj prostora, da so se tudi naši fantje napasli, najdli sladkorne pene in natkali (ja, na statvah, Niko je bil najbolj zagret).

Steampunk festival v Walthamu

FOTKE

Na festivalu strižanj ovc smo opazili zanimivo stojnico in se prvič srečali s konceptom steampunka, ki nas je pritegnil. Festival je bil žal zelo deževen, a smo vseeno ujeli nekaj precej zanimivh stvari. In precej čudaških in bizarnih tudi. Prav neverjetno, da se najdejo ljudje, ki gojijo ta nenavaden hobi, mene so kar malo očarali s svojo odštekanostjo. :)

Sprehod okrog Pleasure bay v Bostonu

FOTKE

To lepo krožno sprehajalno pot ob morju v Bostonu smo odkrili čisto slučajno - z raziskovanjem Google maps, ko sem si nekega popoldneva srčno zaželela priti do oceana. In smo šli. In se imeli super. Najboljše pa je bilo, da so nam nad glavami stalno letali avioni, ko pristajajo na bližnjem bostonskem letališču Logan.

Niko, Peter in mama odkrivajo svet in pomlad

FOTKE

Samo nekaj lepih foto utrinkov enega našega dopoldneva z malima dvema, ko smo odkrivali center bližnjega Arlingtona in ugotovili, da mogoče pa bo pomlad tudi v Bostonu.

Lunapark pri sosedih

FOTKE

Čisto pravi pravcati ameriški lunapark z divjimi vožnjami in kupom pisane šare, ki so ga postavili samo za 3 dni 5 min od naše hiše. Bine je tam srečal svojo najljubšo sošolko Navyo in se z njo slikal. Peter je šel na veliko kolo z mamo in preizkusil nekaj vznemirljivih voženj. Jakob je prvič z mamo preizkusil vratolomno vrtenje po zraku in od takrat naprej ga je malo strah višine. Ups. Nejc pa je raje vedno ostal varno na tleh.

Memorial day v Bostonu

FOTKE

Na ta dan (28. maj) se Američani spominjajo vseh svojih vojakov, ki so kadarkoli padli za domovino. Je dan, ko povsod vidiš ameriške zastave in zastavice, predvsem pa je dela prost dan, ki za mnoge predstavlja začetek sezone obiskovanja plaž.

Mi smo se namesto na plažo odpravili kar na sprehod po središču Bostona in v osrednji bostonski park, kjer je bilo ta dan postavljenih 37.000 zastavic - za vsakega padlega vojaka iz Massachusettsa ena.

Izlet po Bostonu pa je bil tudi nekaj za mojo dušo na moj rojstni dan. Privoščili smo si še kosilo v restavraciji, kjer si sam nabereš surove sestavine v skledico, potem pa jih odneseš kuharjem, ki ti jih spečejo v veliki okrogli plošči v sredini restavracije. Zatem pa smo komaj ulovili še zadnje minute za ogled stare ameriške vojaške ladje Constitution in se nato s trajektom odpravili nazaj v center. Pester dan, absolutno!

Obisk gasilske postaje

FOTKE

S skupino I to I smo se s Petrom in Nikotom odpravili na obisk gasilcev. Gasilske avte neprestano slišimo in vidimo, ker ob vsakem klicu na številko 911 (naša 112) - tudi če gre za medicinsko intervencijo - zraven obvezno pridejo tudi gasilci.

Jakob razstavlja

FOTKE

Nekega dne je Jakob iz šole prinesel obvestilo, da je bilo njegovo delo izbrano za razstavo likovnih del otrok iz belmotskih javnih šol. Njegov komentar: "Po mojem so se zmotili." Ko smo ga spraševali, katero delo je bilo izbrano, ni imel pojma. Pa smo šli pogledat na razstavo. Izdelki otrok so nas čisto očarali - koliko ustvarjalnosti in izvirnost, koliko različnih tehnik! Ponosni pa smo bili tudi na našega slikarja, ki je ne pretirano navdušeno poziral pod svojo lepo črtato ribo.

Niko in Peter na igralnih skupinah

FOTKE

Z malima dvema smo ob dopoldnevih obiskovali več različnih igralnih skupin (vsaj 3 različne) in počeli marsikaj. Naša najljubša je bila skupina I to I, ki jo vodimo starši sami in kjer je poudarek tudi na druženju in povezovanju staršev. Skupina, v kateri sem se sama najbolj počutila vključeno v lokalno okolje.

Dogodki v šoli

FOTKE

Šola Daniel Butler, kamor hodita naša dva starejša fanta, ima zelo aktivno starševsko-učiteljsko skupnost (PTO), ki pripravlja najrazličnejše aktivnosti za otroke in starše. Iz radovednosti smo se večine udeležili. Bila je gužva, ampak vseeno luštno. Večer s pripovedovanjem zgodb, razstava otroških izdelkov in ustvarjanje, STEM večer (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika), šov talentov, urejanje šolskega vrta ...


SVEŽI  PRISPEVKI
povej nam kaj še ti!
arhiv